Majoritatea oamenilor din ziua de azi au in casa mobilier bucatarie, baie, living sau dormitor facut dintr-un material asemanator lemnului, care nu este cu adevarat lemn. De cele mai multe ori, este fabricat din placi de fibre de densitate medie (MDF), un produs din lemn compozit care utilizeaza fibre de lemn reale, rasina si ceara, cu un strat exterior protector, decorativ, care este de obicei impermeabil.
MDF este o alegere populara, deoarece este mai putin costisitor decat lemnul masiv, este usor disponibil si vine intr-o varietate de modele si dimensiuni. In plus, acest material este destul de rezistent la umiditate datorita capacitatii sale de a se micsora si extinde.
Pentru a fi pastrat in stare buna, insa, mobilierul din MDF trebuie ingrijit in mod corespunzator. Iata ce trebuie sa iei in considerare pentru a curata corect mobila din MDF:
Verifica daca exista zone deteriorate.
Inainte de a incepe curatarea, inspecteaza mobila cu atentie pentru a vedea daca exista vreun semn de deteriorare. Zgarieturile, umflaturile sau rupturile sunt indicatori semnificativi ca MDF-ul a fost compromis si va fi necesara o ingrijire suplimentara. De asemenea, verifica daca exista suruburi care sunt slabite, deoarece aceste componente pot deveni mai putin sigure in timp si pot necesita reparatii pentru a mentine integritatea structurii.
Totodata, este important sa retii ca rezistent la apa si impermeabil nu reprezinta acelasi lucru. Si ca orice rupere a suprafetei de protectie a mobilierului poate permite umezelii sa ajunga rapid in miezul MDF-ului. In timp ce mobilierul din MDF poate rezista la umiditate ridicata, atunci cand apa ajunge la miez, vor aparea probleme grave care uneori nu pot fi reparate. Din fericire, mobilierul din MDF poate fi acoperit cu un strat de acoperire special pentru a-l ajuta sa reziste mai bine la umiditate.
Alege cu atentie produsele de curatare.
Cel mai bland detergent este si cel mai bun pentru curatarea MDF-ului. Deoarece MDF-ul si invelisul sau de protectie sunt adesea predispuse sa fie usor zgariate sau deteriorate, specialistii recomanda utilizarea unui sapun de vase usor, diluat in apa, sau a unei solutii de curatat geamurile. Produsele chimice puternice, periile cu peri tari si produsele abrazive ar trebui evitate, deoarece pot provoca daune finisajului (uneori subtile si de neobservat pana cand apa intra si provoaca o problema) si pot distruge aspectul mobilierului.
In schimb, alege bureti moi sau o carpa care nu zgarie (bumbacul pur sau microfibrele functioneaza cel mai bine si sunt sigure de utilizat pe finisajele MDF). Inainte de a folosi carpa umezita in solutia cu sapun pe mobila, asigura-te ca stergi orice exces de apa cu un prosop de hartie sau cu un prosop moale si uscat pentru a reduce riscul de deteriorare.
Evita aplicarea substantelor chimice direct pe suprafata mobilei.
Inainte de a sterge mobila cu carpa imbibata in solutia cu sapun, indeparteaza praful si orice impuritati cu o carpa uscata, neabraziva. Urmatorul pas este sa folosesti solutia de sapun pentru a curata suprafata, dar evita sa o aplici direct pe mobilier. In schimb, inmoaie carpa sau buretele in solutie, stoarce-o si sterge cu grija mobila, asigurandu-te ca lichidul in exces nu se va scurge sau se va infiltra in crapaturi, cum ar fi zonele cu balamale si feronerie. In cele din urma, sterge din nou mobila cu o carpa moale, umezita in apa, pentru a indeparta orice urma de sapun care ar putea ramane.