Tulburarea bipolara este o afectiune psihica caracterizata prin fluctuatii extreme de dispozitie, gandire si comportament. Persoanele cu tulburare bipolara experimenteaza perioade de manie (episoade de crestere a energiei, a stimei de sine, a vorbirii rapide, a impulsivitatii si a scaderii necesitatii de somn) si perioade de depresie (episoade de tristete, pierderea interesului si a placerii, lipsa de energie, dificultati de concentrare si idei de suicid).
Ce este tulburara bipolara
Tulburarea bipolara este o afectiune psihica cronica care afecteaza aproximativ 1% din populatia adulta la nivel mondial. Desi poate aparea la orice varsta, majoritatea cazurilor apar in adolescenta sau la inceptul varstei adulte. Este o tulburare caracterizata prin fluctuatii extreme ale dispozitiei, care variaza de la stari de manie sau hipomanie la stari depresive profunde.
Mania este starea de dispozitie extrema, caracterizata prin energie crescuta, impulsivitate, gandire rapida, comportament neobisnuit si o exagerata incredere in propria persoană. In timpul episoadelor maniacale, persoana se poate simti invincibila si poate lua decizii nesabuite, care pot avea consecinte negative asupra vietii sale. In plus, poate fi foarte comunicativa, incoerenta si poate dormi foarte putin.
Pe de alta parte, episoadele depresive sunt caracterizate prin tristete profunda, pierderea interesului si placerii in activitati, insomnie sau somn excesiv, oboseala, sentimente de vinovatie si disperare, pierderea poftei de mancare sau cresterea poftei de mancare si probleme de concentrare si memorie. Aceste episoade pot dura mai multe saptamani sau luni si pot fi destul de grave, ajungand la auto-vatamare sau chiar la ganduri suicidare.
In timp ce toti oamenii au fluctuatii de dispoztie din cand in cand, persoanele cu tulburare bipolara experimenteaza aceste schimbari de o maniera mai intensa si mai persistenta decât majoritatea oamenilor. Pentru a fi diagnosticata cu tulburare bipolara, o persoana trebuie sa fi avut cel putin un episod de manie sau hipomanie (un episod mai putin intens de manie) si un episod de depresie.
Exista mai multe semne și simptome specifice tulburarii bipolare, printre care se numara urmatoarele:
Episoade de manie sau hipomanie: Aceste episoade sunt caracterizate prin cresterea energiei si a stimei de sine, impreuna cu alte simptome precum: vorbire rapida si impulsivitate. Persoana poate avea, de asemenea, probleme cu somnul si poate lua decizii riscante sau comportamente impulsive.
Episoade de depresie: Aceste episoade sunt caracterizate prin sentimente de tristete, disperare si devalorizare, pierderea interesului si a placerii, probleme de somn si pierderea sau cresterea apetitului.
Cicluri rapide: Persoanele cu tulburare bipolar pot experimenta cicluri rapide intre episoadele de manie si depresie. Aceste cicluri pot varia de la cateva saptamani la caateva zile.
Episoade mixte: Persoanele cu tulburare bipolara pot experimenta episoade mixte, care implica atat simptome de manie, cat si de depresie, cum ar fi energie crescuta, dar si sentimente de tristete sau disperare.
Comportament impulsiv: Persoanele cu tulburare bipolara pot lua decizii impulsiv si pot avea comportamente riscante, cum ar fi cheltuierea excesiva de bani sau implicarea in comportamente sexuale neobisnuite.
Dificultati de concentrare: Persoanele cu tulburare bipolara pot avea dificultati de concentrare, ceea ce poate afecta performanta lor la locul de munca.